Nederland is een waterrijk land. Statistieken wijzen uit dat er jaarlijks meer dan 400 personen door verdrinking om het leven komen. Reddingsbrigade Zuid-Oost Drenthe is een vereniging die 25 januari 1974 is opgericht, met als doel: Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. 

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, kan het aantal verdrinkingen naar beneden worden gebracht. Het leren zwemmen op jonge leeftijd moedigen wij ook aan. Kinderen die in het bezit zijn van hun A diploma zijn bij onze vereniging van harte welkom. 

De RBZOD besteedt bij de jongere kinderen veel aandacht aan het goed leren zwemmen. Wil je een redding uit kunnen voeren is een goede zwemtechniek heel belangrijk. Werken aan conditie vormt een onderdeel van onze lessen. Naast het zwemmen worden ook andere praktische handelingen volop geoefend. Met een klos of een stuk touw kun je bijvoorbeeld iemand die te water is geraakt prima helpen.

De RBZOD werkt volledig met vrijwilligers. De groep enthousiaste lesgevers geeft in het zwembad de lessen zwemmend redden. Niet alleen daar kun je onze mensen vinden maar wij zijn ook actief bij buiten wateractiviteiten, waar wij toezicht houden en EHBO assistentie kunnen geven.

De RBZOD is aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland, voorheen Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). Vanuit de Bond wordt een opleidingslijn aangeboden die wij volgen. Kinderen die op jonge leeftijd bij ons komen zwemmen, zullen eerst bezig zijn met conditie opbouw, zwemtechniek en de basisbeginselen van het zwemmend redden. Per jaar kun je een brevet halen. Als je 11 jaar en ouder bent komen naast het zwemmen ook theorie zaken aan de orde. Je leert hoe je kunt helpen bij bijvoorbeeld auto te water of hoe te handelen bij ijsongevallen en hoe om te gaan met de gevaren van het water.

Mocht je na het behalen van je brevetten/diploma’s verder willen, kun je de opleiding tot instructeur volgen. Je mag dan zelf lesgeven. Dit kan zowel voor in het zwemmend redden als voor varend redden. Het varend redden heeft betrekking op buiten wateractiviteiten. Hier komen hele andere vaardigheden bij kijken, zoals het varen met een vlet, gebruik van de portofoon en het bewaken van een watergebied.

Zoek je een leuke sportieve hobby en hou je van water dan is de brigade echt iets voor jou!